Træbyggeri er løsningen på manglen af sand og grus

Træ er nøglen til bæredygtigt byggeri

Verden omkring os har forstået, at omstillingen til et mere bæredygtigt byggeri kræver handling her og nu, og at øget brug af træ i byggeriet er en væsentlig brik i denne omstilling.

I sidste uge blev der i medierne sat fokus på træbyggeriets klimafordele, særligt i sammenligning med byggeri i beton.

Den 20. november bragte Licitationen nyheden om ressourceknaphed af sand og grus – råstoffer som særligt er nødvendige indenfor betonbyggeriet. I dag kan du læse om træet, der, som fornybar ressource, kan være løsningen i forbindelse med de svindende råstoffer.

”Samlet set kan der ved øget brug af træ spares i omegnen af 60-70 procent beton i en bygning, afhængigt af konstruktionens udformning”, ifølge Jacob Ettrup Petersen, Moe Rådgivende Ingeniører.

Ved at udnytte træets potentialer i byggeriet kan vi strække beholdningen af sand og grus til nødvendige betonfundamenter over en længere periode, fremfor at spilde ressourcerne på konstruktioner som kan bygges i et fornybart materiale.

Herunder bringer vi uddrag af de mange artikler og debatindlæg om det bæredygtige byggeri.

 

27. november 2018

Træbyggeri kan afhjælpe knapheden på sand og grus

Af Emil E. Thybring, Niclas S. Bentsen, Palle Madsen og Vivian K. Johannsen (Københavns Universitet), Rob Marsh (C.F. Møller), Mikael Koch (Træinformation), Jakob R. Klaumann (Dansk Træforening),  Anders Vestergaard-Jensen (Nordic Secretariat for Wood in Construction), Simon A. Beck (Træ- og  Møbelindustrien)

I Licitationen 20. november 2018 kan man læse om problemet med byggeriets store efterspørgsel på sand og grus fra undergrunden til især betonindustrien, og hvordan der mangler innovation i branchen for at afhjælpe problemet.

Vi deler bekymringen over råstofknapheden og udsigterne til at skulle “grave hele landet op for at bygge i storbyerne” som Torben Sigh skriver i “Licitationen mener”. Heldigvis findes der allerede en brugbar løsning til at afhjælpe noget af problemet her og nu, nemlig træ.

> Læs hele artiklen i Licitationen

 

21. november 2018

Fem bud: Kan vi løse manglen på grus?

Af Casper Lykkegaard, DR

Flere steder i landet er de danske grusgrave ved at løbe tør for den grus, som bliver brugt til at lave asfalt og beton til byggeri af veje og huse. Det viser en ny fremskrivning, ingeniørvirksomheden Niras har lavet for Danske Regioner.

Grusmanglen kan komme til at koste danskerne, fordi eksempelvis et husbyggeri bliver dyrere. Samtidig kan det komme til at gå ud over miljøet, når det vigtige råstof skal transporteres langvejs fra.

Ifølge Emil Thybring, der er postdoc ved skov, natur og biomasse ved Københavns Universitet, er vi bagud med at tænke i træbyggeri i Danmark. Man er nået længere med at tænke i at bygge træhuse i udlandet.

– Træ er et væsentligt mindre klimabelastende materiale. Hvis du erstatter beton med træ, så sparer du på grus, sand og cement, siger Emil Thybring.

> Læs hele artiklen på DR.dk

 

21. november 2018

Et bæredygtigt byggeri kræver øget brug af træ

Af Emil E. Thybring, Niclas S. Bentsen, Palle Madsen og Vivian K. Johannsen (Kbh Uni), Rob Marsh (C.F. Møller), Mikael Koch (Træinformation), Jakob R. Klaumann (Dansk Træforening), Anders V. Jensen (Wood in Construction), Simon A. Beck (Træ- og Møbelind.)

DEBAT: Selvom betonbranchen arbejder på at reducere klimabelastningen fra beton, så er vi nødt til at bruge meget mere træ her og nu for at gøre byggesektoren mere bæredygtig.

Byggesektoren står højt på listen af klimasyndere. Derfor er en kraftig reduktion af udledningerne fra denne sektor af stor betydning for omstillingen til et bæredygtigt samfund. Det er derfor positivt at betonbranchen arbejder på at reducere klimabelastningen fra cement- og betonproduktionen som beskrevet i artiklen ”Beton kan bruges mere bæredygtigt” den 6. november 2018.

> Læs hele artiklen i Dagens Byggeri

 

21. november 2018

Engelsk træ-byggeri rejst i rekordfart

Af Knut Bjørheim, Ingeniøren

Massivtræ giver overraskende muligheder i byggeriet. I London er en 8-etagers boligblok rejst på bare 27 dage.

Det er nok de færreste, der forbinder England med træhuse, og i endnu mindre grad den betontunge metropol i sydøst. Det til trods har London-virksomheden Waugh Thistleton Architects alligevel tegnet højhuse i massivtræ – også kendt som krydslamineret træ – i snart 15 år.

»Det hele begyndte med en lille tilbygning i massivtræ i 2004,« fortæller Kirsten Haggart, arkitekt og partner i Waugh Thistleton.

»Vi valgte massivtræ, fordi bygningen lå så indeklemt. Det var vanskeligt at komme til med betonkanoner og lastbilanhængere, og beboerne i nabolaget ønskede mindst mulig støj fra byggeprocessen. Med elementer af massivtræ færdigproduceret på en fabrik fik vi gennemført arbejdet på én dag. Det var virkelig en øjenåbner. Vi opdagede, hvor let det er at bygge med massivtræ, og bestemte os for at prøve det på et større projekt,« siger Kirsten Haggart.

> Læs hele artiklen i Ingeniøren

 

16. november 2018

Stor betonentreprenør står bag træhus på 6 etager i København

Af Filip Knaack Kirkegaard, Politiken

Næsten hele konstruktionen i et kommende seks-etagers hus på Østerbrogade i København er af træ. Eneste undtagelse er trappetårnet, men også på dét
punkt vil entreprenøren Cree Danmark forsøge at rykke grænserne. For træ har mange fordele, siger direktør Frederik Spanning.

Over hele landet står J. Jensen-koncernen bag byggepladser, hvor betonbygninger rejser sig over byen.

Undtagelsen finder man på Østerbrogade 190 i København. Her går koncernen – gennem datterselskabet Cree Denmark – næste år i gang med at
opføre et seks-etagers byggeri, bygget af CLT, en form for limtræ.

»Vi vil gerne afprøve de fordele, der er med at bygge med træ,« siger Frederik Spanning, direktør for Cree Denmark. Træbyggeri er bedre for klimaet, det er hurtigt og nemt at arbejde med som byggemateriale, håndværkerne elsker det, og selv om materialet er dyrere, er der samlet set en bedre økonomi i at bygge med træ, påpeger han. Derfor vil træbyggeri brede sig, vurderer han.

> Læs hele artiklen i Politikens Byrum

 

14. november 2018

Forskere og branchefolk i debatsvar: Træ er nøglen til bæredygtigt byggeri

Af Emil E. Thybring, Niclas S. Bentsen, Palle Madsen og Vivian K. Johannsen (Kbh Uni), Rob Marsh (C.F. Møller), Mikael Koch (Træinformation), Jakob R. Klaumann (Dansk Træforening), Anders V. Jensen (Wood in Construction), Simon A. Beck (Træ- og Møbelind.)

Et ensidigt fokus på klimaforbedret beton er ikke nok til at gøre byggesektoren bæredygtig. Træ er nødt til at spille en væsentlig rolle i byggeriet, skriver 11 forskere og branchefolk.

Det er efterhånden gået op for de fleste, at vi er nødt til at handle nu for dramatisk at reducere vores klimabelastning. En af de brancher, som står højt på listen over klimasyndere er byggeriet, som i Europa forbruger 40 procent af samfundets totale mængde materialer. Det giver derfor mening at overveje, hvordan de materialer, vi bygger med, belaster klimaet, og at omstille byggeriet til at bygge mere bæredygtigt.

At træbyggeri er forbundet med store klimamæssige fordele har man allerede fået øje på i landene omkring os. I Sverige, Norge og Tyskland boomer træbyggeriet, og i storbyer længere væk, såsom London, Vancouver, Paris og Wien, skyder enorme højhuse op med træ som bærende materiale. Dog stadig med betonfundamenter.

Verden omkring os har således fået øjnene op for, hvordan vi er nødt til ændre måden, vi bygger på, for at skabe en bæredygtig byggebranche. Det er på tide, at vi i Danmark også vågner op og ser mulighederne ved at bygge meget mere med træ.

> Læs hele artiklen i Politikens Byrum

 

12. oktober 2018

Debat: Fremtidens byggeri skal være let

Af Jonas Sangberg, Arkitekt MAA MDL, Sangberg Architects

Det er problematisk, at der stadig bygges med tunge, fossile materialer, selv om det lettere træbyggeri rummer mange fordele, skriver arkitekt Jonas Sangberg.

Det har været en lang og varm sommer. Aviserne har været fyldt med dommedagsartikler om fremtidens klima.

Hvor voldsomt bliver det? Hvor hurtigt vil det gå? Kan vi nå at gøre noget? Eller er løbet kørt? Og hvordan kan vi i Danmark blive ved med at brande os som en bæredygtig nation, når vi ligger i toppen af de lande, som forbruger flest ressourcer?

Debatten koncentreres i øjeblikket oftest omkring kødproduktion og transportindustrien. Men ser man på samfundets forvaltning af ressourcer og CO2, er byggeriet en af de største forbrugere.

Så hvis målet inden for den nærmeste fremtid er et CO2-neutralt samfund, er byggeriet en vigtig spiller.

> Læs hele artiklen i Politikens Byrum